Dirk Gently – mikor pang az üzlet

Most, hogy Douglas Adams születésének és/vagy halálának semmilyen évfordulója nincsen, illetve hogy egyéb összefüggés sem mutatható ki a mai nap és a douglas-galaxis között, épp aktuális az alábbi rövid megemlékezés.

Dirk Gently, holisztikus magándetektív, A kétség lazaca:

Az üzlet pangott, de nem is egyszerűen pangott. Ami eleinte még csak egy zökkenésnek tűnt, arról kiderült, hogy gödör, majd hullámvölggyé változott. Semmi. Senki. Abszolút semmi munka, hacsak nem számítjuk azt a bolondos, idős nénit, aki bejött a kutyájával, aminek nem emlékezett a nevére. Elmondta, hogy kisebb szélütésen esett át, és elfelejtette a kutyája nevét, aminek eredményeképpen a kutya nem jött, amikor hívta. Ki tudná-e deríteni, hogy mi a neve? Normális esetben megkérdezné a férjét, magyarázta, de az nemrég meghalt bungee jumpingolás közben, amit persze nem kellett volna csinálnia az ő korában, de a hetvenedik születésnapja volt, és azt mondta, hogy pontosan azt fogja tenni, amit akar, még ha belehal is, amit persze meg is tett, és bár természetesen megpróbált kapcsolatba lépni vele egy médiumon keresztül, egyetlen üzenetet kapott tőle, mégpedig hogy ő nem hisz ebben az ostoba spiritiszta szélhámosságban, az egész csak mocskos szemfényvesztés, amiről a néni azt gondolta, hogy goromba dolog volt tőle, és persze elég kínos volt a médiumnak is.

(fordította: Gedeon Béla, A kétség lazaca, 2002.)

douglas_adams

Tarkovszkij

Semmin sem változtatok, én magam változom.

 

A remény nem más, mint egy élőlény bizalmatlansága értelmének pontos előrelátásával szemben.

 

Ideje megértenem, hogy senkinek sem kellek.

 

(Tarkovszkij, Napló)

tarkovskij

Józsi a mocsárból

A Váci utcai ének-zenei általános iskola kis csapatának előadásában 2016. május 6-án

Jozin z bazin (Józsi a mocsárból) című dalocska a V4 országainak sportküldöttsége előtt:

 

Az eredeti 1978-ban jelent meg: Ivan Mladek és Banjo Band. Az eredeti:

Jozin z bazin (Ivan Mladek)

 

Egyébként pedig Balázsnak is volt és van egy dala,

a Józsi dala. Ebből egy rövid részlet (próbafelvétel):

 

Chirico az agyban

Néhány hónappal ezelőtt, tavasz közepe táján az asztalomnál ülve, amikor még tollat is használtam, a következő rajzocskát firkáltam a jegyzettömbre: Két nappal később aztán belebotlottam az olasz Giorgio De Chirico egyik festményébe, A gyermek agya címűbe. A művet 1923-ban Yves Tanguy breton származású festő egy buszról megpillantotta Párizsban a Paul …

Folytatás